Saturnus Retrograde: stagnatie & contemplatie
Vanaf zaterdag 4 juni 2022 om 21.18 uur loopt Saturnus retrograde tot en met 22 oktober 2022. Een dag nadat Mercurius weer direct loopt, begint de planeet van verantwoordelijkheid, structuur en karma aan zijn retrogradebeweging. Een bijzondere periode, want het zal andermaal 28 jaar duren vooraleer we opnieuw een retrogradebeweging van Saturnus, de planeet van 'karma', in het teken Waterman kunnen registreren.


Saturnus: heer van het karma

De planeet Saturnus regeert over discipline, verantwoordelijkheid en structuur maar wordt ook in verband gebracht met karma. Daarom wordt planeet door velen ook wel de ‘heer van het karma’ genoemd.

Karma vertegenwoordigt de lasten die we meedragen uit vorige levens. Het betekent letterlijk ‘de daad die we moeten verrichten om dit leven recht te zetten’. In dit leven dienen we een schone lei te creëren en al datgene dat we in vorige levens misdaan hebben recht te zetten. Saturnus zadelt je dan ook op met lastige situaties, zodat je de kans krijgt om jezelf te bevrijden en wijzer en verstandiger te worden.


Echter is Saturnus ook een sociale planeet. De uitwerking van sociale planeten zijn over het algemeen minder persoonlijk en beïnvloedt eerder hoe we ons verhouden tot de wereld als collectief.

Saturnus heerst over tradities, de maatschappij en bestuurlijke instanties. Momenteel positioneert deze planeet zich in het luchtteken Waterman.


De plaatsing van Saturnus in Waterman port ons dan ook aan om onze positie als leden van een maatschappij aandachtig te bestuderen. Waterman is het sterrenbeeld dat bekend staat om zijn humanitaire eigenschappen, daarnaast is het teken ook de heerser van het elfde huis van groepen. Zo stuurde deze combinatie ons als maatschappij dus in de richting van wat het beste is voor het collectief versus het individu. Iets wat je de afgelopen jaren hoogstwaarschijnlijk aan den lijve ondervonden hebt.

Op persoonlijk vlak dwingt Saturnus in Waterman je om de verantwoordelijkheid te nemen. En dit binnen verschillende levensdomeinen zoals op de werkvloer of binnen familiale aangelegenheden. Je wordt meermaals op de proef gesteld en aangezet tot het stellen én bewaken van grenzen.

Saturnus Retrograde: wat mogen we verwachten?

”Projecten, issues of omstandigheden waarvan je dacht dat je ze achter de rug had, kunnen in deze retrograde periode van Saturnus opnieuw de kop opsteken.”


De karmische planeet loopt eens per jaar retrograde, maar dit is de laatste keer dat Saturnus in het luchtteken Waterman achterwaarts loopt. Daarna zal de planeet voor ongeveer 28 jaar niet meer in het teken Waterman retrograde bewegen. Saturnus kan je beschouwen als de strenge, maar liefdevolle vader. Zijn harde lessen bereiden ons voor op het leven. Om structuur te ontwikkelen en ons volledig potentieel te bereiken. Saturnus pakt ons hardhandig aan en schudt ons wakker als we dat nodig hebben, maar de planeet overstelpt ons ook met beloningen als we dat verdiend hebben en onszelf bewezen hebben. Echter wanneer Saturnus retrograde door Waterman beweegt, dan keert deze energie zich inwaarts. Je voelt de drang om innerlijk werk te verrichten. Je wordt aangezet om te reflecteren en te contempleren over beperkingen, grenzen en verbintenissen. Als je dan tot de conclusie komt dat er iets moét veranderen, dan is deze retrograde periode het moment om in te grijpen. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat Saturnus de planeet van discipline en ambitie is. Tijdens een retrograde loop van Saturnus voelt het alsof het leven stilstaat. Alsof alles stagneert. Maar diep vanbinnen borrelt het. Daarom dat deze periode tevens geschikt is om na te denken over the bigger picture.

Wat wil je nog bereiken in je leven? Welke wending wil je dat jouw carrière neemt?

Met Saturnus aan je zijde ben je in een staat een plan uit de dokteren voor de lange termijn.

De tijd lijkt dus even stil te staan. Projecten, issues of omstandigheden waarvan je dacht dat je ze achter de rug had, kunnen in deze retrograde periode van Saturnus opnieuw de kop opsteken. Dat maakt je moe en moedeloos. En toch zullen de zaken die je nu weet op te lossen definitief tot het verleden gaan behoren. De kans dat je ze hierna weer onder ogen moet komen, is bijzonder klein.


Vooral de Watermannen of de Waterman-ascendanten zullen deze stagnerende energie duidelijk ervaren. Anderzijds geeft het hen de mogelijkheid om zich te herbronnen, om innerlijk werk te verrichten. Dat zal hun persoonlijke ontwikkeling zeker ten goede komen.Bron: https://www.bloom.be


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven